En blowerdoor test er en metode til at tjekke, om en bygning er tæt. Når en bolig er tæt, er den bedre til at holde på varmen, og det gør varmeregningen billigere for beboeren. Desuden er det et krav i nybyggede huse, at bygningen er tæt. Er du i tvivl om, hvad det er, og hvordan testen laves? Vi guider dig lige her.

Fordele ved en blowerdoor test

  • Det er et krav at kontrollere tætheden i nybyggerier.
  • Du får en billigere varmeregning.
  • Undgå at bruge unødvendig energi på at varme huset op.
  • Du passer bedre på miljøet, når du bruger mindre energi.
  • Undgå at varm, fugtig luft slipper ud i bygningskonstruktionen. Dermed forebygger du råd og skimmelsvamp.

Altså er der mange grunde til at få undersøgt tætheden i en bygning. Når der laves en blowerdoor test, kan man netop rette op på evt. utætheder, og det gavner både miljøet og din økonomi.

Hvordan udføres en blowerdoor test?

I et utæt hus kan luft slippe ud gennem vinduer og døre, altså åbninger i huset, også kaldet klimaskærme. I en blowerdoor test undersøger man med andre ord, at klimaskærmen er tæt. Det gøres på følgende måde:

  1. Alle ventilationsåbninger lukkes af.
  2. En midlertidig plastdug indsættes i en udvendig døråbning. Denne har indbygget en ventilator, som kan blæse luft ind i bygningen.
  3. Ved hjælp af ventilatoren skabes der henholdsvis under- og overtryk i bygningen.
  4. Man kan nu måle luftstrømningerne i huset og bestemme, hvor tæt huset er.

Hvis huset ikke lever op til kravene, kan man lokalisere, hvor utæthederne er og derefter rette op på dem. Det kræver dog andre undersøgelser. En blowerdoor test kan altså ikke sige noget om, hvor utæthederne er – kun at de er der.

Hvor laves der blowerdoor tests?

Tæthedsprøvning laves særligt i nybyggerier, men de kan også sagtens laves i ældre huse. Det kan være en fordel, hvis du ønsker at sænke dit energiforbrug. Der er så at sige ikke noget krav til, hvilken type bygning, der kan få foretaget blowerdoor tests. Hvis du skal sælge dit hus, kan det også være en idé at få lavet tæthedsprøvning. På den måde har du et garantibevis for tætheden af huset.

Hvem udfører en blowerdoor test?

Tæthedsprøvning udføres af energikonsulenter som eksperterne fra Trykprøvning & Energimærkning Danmark. De er specialister i trykprøvning og blowerdoor tests og har mange års erfaring. Har du brug for en tæthedsprøvning, så kontakt dem eller læs mere på deres hjemmeside.

Kategorier: Uncategorized