Som elev og som formand for elevrådet på min skole, har jeg interesse i hvordan kantinens skolemad er. Indlægget her, som nu kommer op på en mere offentlig portal, blev udgivet i det digitale skoleblad, på min skole i sidste måned. Der er heldigvis kommet positiv feedback på det. Dog gør problemet sig omkring skolemad, ikke kun gældende på min skole, men på mange skoler rundt omkring i landet. Derfor vil jeg gerne nå bredere ud med min lille kærlige opsang.

Få indført sundere kostvaner på de danske skoler

I elevrådet har vi længe diskuteret den mad der tilbydes her på skolen. Lever den op til elevers, læreres og forældres forventninger? For os elever kan det være fristende at købe en pariser toast, så snart det er frikvarter og duften af smeltet ost og ristet brød begynder at brede sig. Men lad os da være ærlige. Den mætter ikke meget mere end 10 minutter, og så giver den absolut ingen energi, som er det vi har brug for, hvis vi skal klare en skoledag fra 8-16. Vi har brug for sundere skolemad, som kan holde os i gang en hel skoledag.

Der kan godt være plads til et par usunde valg, men det er vigtigt at de sunde valg rent faktisk også er der. Hvor er de lækre salater, fuldkorns pastaen og de mættende sandwiches? Vi har længe diskuteret emnet her i elevrådet, og er derfor også gået videre med en forespørgsel til bestyrelsen, som er positive stemt over for vores ide. Derfor sender vi i løbet af ugen et spørgeskema ud til alle, så alle kan få medindflydelse på, hvad der bør være på kantinens menukort.

Bedre skolemad til os allesammen

Bedre skolemad betyder ikke kun, sundere valg, men også et system der fungerer. Vi har selvfølgelig undersøgt mulighederne og kigger nærmere på nogle ting. Alle skoler kan med få ændringer gøre deres mad sundere, men eftersom vi allerede har en kantine, kan vi på vores skole nemt, ændre endnu flere ting. Vi kan få et system som udregner energiindhold for alle retter.

Systemet vil ligeledes være nemt at have overblik i, da kantine personalet kan bestille varer der, samt have alt samlet på et sted. Ja, det administrative skal helst være lige så nemt, som det skal være for elever og undervisere at få sund og lækker skolemad. Derfor opfordrer vi selvfølgelig alle elever og personale på skolen, til at besvare vores spørgeskema, så I kan få det som I helst vil have det.

Kategorier: MAd